Pengetre, økonomi, sparing. sparetips

Serie: 50 sparetips #3 Lån bøker på biblioteket

låne bøker, spar penger

Som barn slukte jeg bøker rått. Og som en ekte hestejente jeg var, var det Penny-klubben som rådet grunnen. Og TL-klubben… ..og Frøken Detektiv. Ikke akkurat kvalititetsbøker. Men det viktigste var at de vekket en leseslyst hos meg jeg har hatt glede av siden. Etterhvert utvidet jeg repartoaret med Astrid Lindgren, Roald Dahl, Anne-Cath Vestly, Unni Lindell, Thorbjørn Egner, Jostein Gaarder, Erik Fosnes Hansen, Herbjørg Wassmo, Erlend Loe, Jens Bjørneboe, Ingvar Ambjørnsen. Listen bare fortsatter.

Jeg elsker fortsatt å lese. Jeg bare gjør det ikke så mye lenger. Etter en halv evighet som student så har leselysten gått litt i dvale. Det hjalp heller ikke å få to barn på rappen. Tiden strekker ikke helt til på samme måten som før.

Men det hender jeg klarer å dra den frem igjen. Som på ferier. Og det er lite som er så deilig som å grave seg ned med en god bok. Og det er så mange vidunderlige bøker. Jeg husker fremdeles følelsen av ydmykhet etter å ha lest «Den gamle mannen og havet» av Ernest Hemningway for første gang. Og gleden over det lekne språket i Erlend Loes «Doppler».

Jeg anbefaler alle å lese, det er gymnastikk for språket og balsam for sjelen.  Dykk ned i en bok og la deg trollbinde, underholde eller lær deg noe nytt.

Bøker er imidlertid ikke nødvendigvis billig underholdning. En bok koster fort 300 kroner og mer. Det positive er at man kan lese boka så mange ganger man vil, uten at det koster ekstra.

Sparing, lån bøker, bibliotek, økonomi, sparetips
Trondheim Folkebibliotek ble flittig brukt da jeg bodde i Trondheim.

   Heldigvis finnes det bibliotek der man kan låne bøkene vi elsker mest, helt gratis. Jeg har vært flittig bruker av bibliotek i mange år. Det er så deilig å gå rundt i hyllene og la seg inspirere til å lese mer. Utvalget er enormt, og plutselig dukker det opp en skatt mellom hyllene. Og de ansatte deler gjerne av sin kunnskap og entusiasme over gode bøker som passer nettop deg. På biblioteket har de også fagbøker og tidsskrifter. Bøker for spesielt interesserte og magasiner for de generelt interesserte. Aviser og biografier. Det er bare å boltre seg, det bør være noe for enhver smak. Helt gratis, alt sammen.

Og det er her sparingen kommer inn. La oss si at en bok i snitt koster 350 kroner. Låner du 3 bøker istedet for å kjøpe i løpet av et år har du spart 1050 kroner.  Og man slipper bomkjøp. Det er lite som er så kjedelig som å bruke flere hundrelapper på en bok man strever med å komme seg gjennom. Sparepotensialet avhenger jo litt av forbruket av bøker, men det er liten tvil om at mange har en del å hente på å bruke biblioteket mer flittig. Det er også en veldig hyggelig aktivitet å ta med barna på. Flere biblioteker arrangerer også lesestunder for de minste med jevne mellomrom. Stikk innom ditt nærbibliotek og sjekk ut tilbudet.

Nå er jeg på ferie og har ikke bibliotek i nærheten. Ikke var jeg så lur at jeg tok turen innom før jeg dro heller. Jeg har heldigvis en super venninne som har med seg ett lass med bøker som hun deler hjertelig av.

Jeg er nettop ferdig med en herlig sjarmerende bok om alderdom, livet, ensomhet og kjærlighet. «Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg» skrevet av Kjersti Annesdatter Skomsvold. Boken er overraskende og etser seg inn under huden med sin sårhet og bedårende absurdhet. Den handler om Mathea Martinsen og hennes skildring av livets siste dager og hennes betraktninger over et lite levd liv . Hva gjør man når man vet at man snart skal dø, men ikke har satt de sporene etter seg man skulle ønske? Eller om livet ikke ble så fint som forventet? Og kanskje er det ikke meningen at livet skal være fint, men tvert imot ganske vanskelig? Og at livet ble vanskeligere etter at hennes elskede Epsilon ikke er der mer blir bare klarere og klarere.

Boken er lettlest og fornøyelig. Anbefales på det varmeste.

Sparing, økonomi, sparetips, lån bøker
Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg. Kjersti Annesdatter Skomsvold

Nå har jeg fått låne en ny bok som jeg skal begynne på med glede i morgen. «En mann ved navn Ove» av Fredrik Backman. Omtalen på baksiden virker lovende, og min venninne har snakket varmt om den, jeg ser frem til å bli begeistret.

Sparing, Økonomi, sparetips, Lån bøker
En mann ved navn Ove. Fredrik Backman

Har du noen lesetips for sommeren? Del gjerne i kommentarfeltet.

 

Les om flere sparetips:

#1 La bilen stå

#2 Drikk Springvann

#4 Ta med matpakke

#5 Unngå butikker/cafeer

20 thoughts on “Serie: 50 sparetips #3 Lån bøker på biblioteket

 1. Hei.

  Takk for hyggelig kommentar på min blogg!

  Jeg er i gang med en intervjurunde på pengesnakk.no, og har veldig lyst til å intervjue deg om den nye siden din, og litt generellt pengesnakk. Har du en e-postadresse jeg kan nå deg på?

 2. Tilbaketråkk: buy amoxicillin
 3. Tilbaketråkk: cipro antibiotic prices
 4. Tilbaketråkk: buy chloroquine
 5. Tilbaketråkk: chloroquine 2020
 6. Tilbaketråkk: ivermectin sale
 7. Tilbaketråkk: vidalista c20
 8. Tilbaketråkk: prednisone taper schedule

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *