Barnebursdag på budsjett

O`hoi, bursdagsfest på vei!

Nå er det sommer, og det betyr at det er mange barn som nettop har hatt, eller som snart har burdag.  Sommer er høytid for fødselsdager. Synes du, som jeg, at det tar litt av med bowling- og lekelandbursdag? Hva skjedde med god gammeldags hjemmebursdag? Er det blitt for kjedelig for dagens barn? Eller har tidsklemma tatt oss  foreldre helt?

Jeg kan skjønne at det er fristende: Å sette bort hele opplegget. Slippe å nirydde huset, bake ørten sorter kaker som passer alle allergier og intoleranser,  pynte, planlegge leker og tilslutt gå på storhandel. Nei, heller komme til dekket bord og bare dra kortet ved avreise. Og barna er lykkelige og slitne. Klart det er fristende.

Likevel er det noe inni meg som holder igjen. Sønnen min ble 6 år i går og har feiret med barnehagevenner i helgen.  Han har mast de siste to årene om vi ikke kan legge feriringen på Metro Lekeland som så mange andre gjør. Vi har sagt nei. Vi sa nei i år igjen.

Det er i hovedsak to grunner til det:

For det første synes jeg det er litt koselig med hjemmebursdag. Jeg husker de med glede fra jeg selv var barn. Stollek og Bro bro brille. Hale-på-grisen og adjektivhistorie. Seigmenn og NonStop. Fiskestang og godtepose.

For det andre synes jeg det er viktig å holde på bremsen. Jeg ønsker å vise at det går an å gjøre ting rimelig og enkelt. Og at det er like bra.

Kanskje er jeg blitt miljøskadet av å ha den jobben jeg har. Men jeg synes det er synd om det blir så vanlig å ha store påkostede selskaper at det oppleves som et press for andre. Jeg møter mennesker hver eneste dag som må spare i månedsvis for å holde et nøkternt lite selskap. Bowling og Lekeland kan de bare glemme. Disse menneskene lever rundt oss hver dag, du vet bare ikke om dem. Og med å si dette så mener jeg ikke at man ikke skal gjøre ting fordi det finnes andre som ikke har råd. Jeg sier bare at jeg ikke vil være den som driver det. Jeg vil være bremsen. Jeg vil være den som gjør det litt lettere for andre å også si nei.

Vi har nettop hatt huset fullt av glade, viltre 6-åringer. Oh for en lykke å legge en sliten og fornøyd veldig snart-6-åring i seng som takket for et fint selskap.

Her er mine tips for et rimelig, men supert hjemmeselskap:

# 1 Inviter til frokostselskap

Frokostbursdag, smileegg, asiktsegg

Start festen tidlig og få mye ut av dagen. Bevertningen blir veldig enkel, fordi du kan dekke på med det dere har til vanlig; brødmat og vanlig pålegg. Kok noen egg, skjær opp litt akurk og tomat, sett frem sylteøyet og Voila: Du har et frokostbord verdig et selskap. Til drikke kan du ha melk og juice. Og det beste av alt; restene kan bare inngå i det vanlige matforbruket uken etterpå fordi du alltid har bruk for pålegg og brødmat.

Tips: For ekstra festlige egg, tegn fjes på eggene. Finn kreativiteten i deg og tegn i vei! Barna vil elske det.

# 2 Hold deg til 1 kake

Etter hovedmåltidet er barna egentlig ganske mette og de orker ikke så mye kake. De fleste spiser bare ett bittelite stykke. På grunn av at vi skulle ha familieselskap senere på dagen hadde vi bakt to kaker, men det var langt fra nødvendig. Nå har vi rester herfra til månen. Erfaringen min er også at en enkel langpannekake er det det går mest av. Prinsesse- og regnbuekake ser flott ut, men barna er glad i enkle smaker, og putter man for mye rart oppi blir det ikke spist.

Tips: Langpannekaka fra Toro er lettvint hvis du må ta hensyn til allergier. Den er uten både hvetgluten og melk. 

# 3 Server saft

Saft, rimelig bursdag, tips
Foto: produsent

Saft er rimelig, og enkelt å lage mer av om det blir behov. De fleste liker saft. Jeg har opplevd at barn ikke liker brus og ber om saft istedet. Saft er også bedre for tennene og kan blandes i det styrkeforholdet barnet foretrekker. Ikke minst: Resten holder seg lenge og kan benyttes senere.

# 4 Ballonger i lange baner

Dropp piratflagg, stjernedryss og vimpler.  Man trenger ikke så mye fancy pynt for å få bursdagsstemning. Less is more. Ballonger holder i massevis. mange ballonger. Heng de i taket, heng de på snor fra veien og inn til huset og legg de random rundt i huset. Ikke bare er det dekorativt, men da har du også aktivisert barna en stund. Å sprekke ballonger er nesten det morsomste med hele festen. Jeg kjøpte 100 ballonger for 49 kroner på Nille, og jeg tror vi brukte ALLE.

# 5 Begrens godteriet

Rimelig bursdag, tips, godteri
Foto: Pixabay

Vi skal ikke ta fra barna gleden av å proppe i seg sukker, men det skal ikke så mye til for å tilfredsstille de små ganene. 3-4 ting hver i en godtepose er nok til at de går ut med et smil om munnen. Det morsomste er jo å fiske posen uansett. Gjør fiskingen ekstra spennende ved å henge på en støvel eller en sleiv innimellom for å erte de små fiskerne litt.

# 6 Senk skuldrene, la leken gå

relax, tips barnebursdag
Foto: Pixabay

De gangene vi har arrangert barnebursdag har vi hatt et knippe leker på lur i tilfelle leken ikke glir så lett. Det har vært helt unødvendig. Ungene har lekt kjempefint uten at vi har trengt å underholde eller hjelpe de. Et par ganger har vi likevel presset inn «sette hale på grisen» for å føle at vi gjør noe liksom. I år droppet vi det og. If it ain´t broken, don´t fix it.

 

Blogglistenhits

2 thoughts on “Barnebursdag på budsjett

  1. Her var det mange gode tips!

    Når det gjelder barnebursdag tenker jeg at tiden foreldrene bruker på planlegging har mer å si for suksessen enn hvor mye penger det brukes.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *