10 tips til en rimelig jul

Jeg elsker julen.

Jeg vet at mange synes det er masete, dyrt og en vulgær kjøpefest. Noen tar helt av og lar kredittkortet få kjørt seg skikkelig, mens andre får helt avsmak og nekter å kjøpe noen ting. Julen vekker sterke følelser hos de aller fleste, på den ene eller andre måten.

Jeg elsker julen.

Jeg elsker når huset er julevasket, julepyntet og lukten av granbar brer seg i huset. Jeg elsker når barna teller ned dagene og sniker på julekakene og gavene. Jeg elsker når julesangene kan spilles døgnet rundt og ingen kan si noe på det, for nå er det helt innafor.

Jeg elsker å være sammen med familien. Jeg elsker å se julepyntede stuer og julestjerner i vinduene. Jeg elsker å se lys i trærne, og lukten av klementiner og pepperkaker. Jeg elsker å gå å håpe på at vi får snø til julaften.

Jeg elsker julen.

Jeg elsker å spise lange måltider sammen, og diskutere politikk, og krig og fred og sånn. Jeg elsker når søsteren min blir så engasjert at det nesten ryker ut av ørene på henne. Jeg elsker når broren min avlutter diskusjonen med å si God Jul, fordi han vet at vi ikke blir enig. Jeg elsker å se barna mine kikke etter skoene til pappa når julenissen kommer, men late som om de ikke skjønner hvem det er, fordi det er så deilig å være et barn som tror på nissen. Jeg elsker å se de åpne gaver som de blir så glad for å få, at resten av kvelden blir helt uvesentlig.

 

Jeg elsker julen.

 

pexels-photo-239583

 

Men det er ikke til å komme unna at det er en relativt dyr affære. Og det er lett å la seg rive med av Cola-nissen, salgsplakater og stemningsmusikk på hvert et butikkhjørne. På netter florerer det av mer eller mindre uimotståelige tilbud på den perfekte gaven. Plutselig har man brukt opp pengene som egentlig skulle settes av til reparasjon av bilen, på mengder av både gaver og mat. Plutselig har du kjøpt gaver til katta til naboen og søstera til svigerinna di, fordi du kom over et 3 for 2 tilbud som var så bra at du nesten tjente penger på å kjøpe det.

Gjennomsnittsnordmannen planlegger å bruke hele 11 256 kroner på julehandelen i år.  Det betyr det dobbelte for en familie med 2 voksne. Det er ganske villt spør du meg. Mat og gaver er uten tvil de to største utgiftspostene.

Vi vet også at julen er sår for mange. Det er en stor gruppe mennesker som ikke har råd til å feire jul på den måten de fleste tar som en selvfølge. Hvor det må velges om de skal kjøpe julegaver til barna, eller om de skal betale strømregningen for desember. Og hvor en sprukken tann er nok til å avlyse julehandelen i sin helhet.

Nå mener ikke jeg at man skal avstå fra julehandelen i solidaritet med de som ikke har råd til å være med på festen. Men vi har alle et ansvar for hvordan vi snakker om julen, og hvilke forventninger vi er med på å bygge opp om. Vi har et ansvar for hvilke verdier vi formidler rundt julefeiringen. Ikke bare med ord, men også i praksis. Det hjelper ikke å si at julen handler om familie og samhold, samtidig som man snapper om den flotte pakkekalenderen og det velfylte gavefjellet under treet.

Spesielt er jeg opptatt av dette ovenfor barna. For barna kan det være ekstremt vanskelig å oppleve at de ikke får ta del i «den store juledrømmen».

 

Ta et verdivalg

Julen handler om å glede, vise omtanke og å ta vare på hverandre.

Jeg prøver å være bevisst på å ikke la julen bli en kjøpe- og forbruksfest.  Vi prøver å holde gaveantallet nede, og ha edruelige priser på selve gavene. Mine søsken og jeg har alltid spleiset på gave til hverandre og til foreldrene våre. Da holder vi kostnadene nede, og vi får delt på oppgaven med å finne noe fint til hverandre.

Vi prøver også å oppfordre familie til å spleise på gave, og begrense antallet gaver til barna. Både jeg og mannen min har store familier, så det kunne lett ha blitt helt groteskt mange gaver om alle ga både 1-2-3 gaver til hver.

Julen handler om å dele gleder og opplevelser.

10 tips til en rimelig jul

Her er mine tips for en rimelig, og gledelig jul:

1. Begynn tidlig. Noen er så disiplinert at de begynner neste års julehandel allerede under romjulssalget. Da kan man finne fine gaver til gode priser, og julepynten kommer som regel på salg allerede siste uken før jul. Selv prøver jeg å sette av penger til årets julehandel fra august.  Da gjør det ikke så stort innhugg i lommeboken når desember kommer, og de trekkfrie skattepengene kan brukes til andre ting. Sparing for eksempel.  Er du riktig flink, kan du bruke sommeren og høsten til å plukke kongler til å lage årets julepynt.

 

rimelig julepynt

 

2. Planlegg godt.  Impulshandling lønner seg sjeldent. Sett opp en liste over hva du trenger og følg med på tilbud. Handle det du trenger, og ikke mer. Jeg har lest en gang at lillejulaften og julaften er de mest innbringende dagene for landet gullsmeder. Da er det stressede ektemenn og kjærester legger igjen store summer for å finne den ultimate gaven  for å vise sin hengivenhet.

 

Planlegg julen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Dropp pakkekalender. Dropp pakkene, ikke kalendertradisjonen. Gi julegleder som ikke koster noe. The Elf on the Shelf er en idé, men å lese julefortellinger, eller gjøre andre aktiviteter sammen er gode, og ikke minst gratis, alternativer.  Det gjelder å gjøre det ordinære til noe spesielt. Ting man egentlig ville gjort sammen uansett:  Spille et spill, velge ut juletre, bake pepperkaker, filmkveld med popcorn, besøke bestemor, lese juleeventyr, henge opp julestjerna, etc. Jeg leste om ei dame som har fått  med seg flere til å skrive en julefortelling i 24 deler. Ingen skulle skrive mer enn 1 del, og sånn det blir spennende for alle som følger den. For en fantastisk idé.

 

aktivitetskalender

 

4. Gjenbruk penklær.. og dropp pensko til barna. Det er hyggelig å pynte seg til jul, men alt må ikke være nytt. Er det så farlig om moren din har sett deg i den kjolen før, eller om barna går i sokkelessen inne? De aller fleste vil finne brukbare klær hvis de går gjennom klesskapet. Om barna har vokst fra alt, så forhør deg med venner og familie (eller facebook) om noen har noe å arve/låne bort.

 

gjenbruk rimelig jul

 

5. Unngå å fråtse i mat. Julen har (dessverre) blitt en tid for fråtsing. Det er ikke bra, hverken for kroppen, miljøet eller lommeboken. Begrens kjøpetrangen og handle inn i passe mengder. Man må ikke ha noe ståene fremme hele julen, og bestem deg heller for noen få dager der julekonfekten og julekakene får flyte. Unngå å handle så mye at du må kaste mat, og planlegg godt slik at du får utnyttet rester.

 

fråtse

 

6.  Inviter til spleiselag. Det er dyrt å være vertskap for diverse juleselskap. Men det er veldig hyggelig å kunne invitere hjem til seg selv. Ikke vær redd for å be gjester om å bidra ved å ta med seg noe. Vi skal ha julaften hos oss i år, men får god hjelp til julemiddagen likevel. Svigermor står for medisterkakene, min mor for surkål og julepølser, min søster tar med desserten. Det sparer oss for tid, arbeid og penger.

 

spleiselag

 

7. Reduser/kutt alkohol. Alkohol er dyrt. Skikkelig dyrt. Og for noen er det et selvskrevet tilbehør til maten, kaffen, julefrokosten, romjulsfesten, nyttår, osv. Det kan bli mange anledninger og det kan ta knekken på ethvert budsjett. Jeg skal ikke problematisere alkohol og barn for mye, men det er ikke til å stikke under en stol at mange familier ville hatt nytte av å redusere, eller rett og slett kutte, inntaket.  Økonomisk er det i alle fall et smart valg.

 

rimelig jul kutt alkohol

 

8.  Reduser antall gaver. Jeg hører om kolleger og venninner som handler inn mellom 30-60 gaver før jul. Alt fra kolleger og naboer til familie, venner og frisøren skal få. Det er hyggelig å få en liten oppmerksomhet, men de fleste voksne mennesker synes det er minst like hyggelig med et kort med en personlig hilsen.  Noen familier praktiserer at barna (nevøer, nieser, ovs) får gaver frem til de er 15 eller 18. Det synes jeg er en fornuftig begrensning hvis man har store familier. Mange avtaler også at de voksne ikke skal gi til hverandre, dette gjelder både venner og familie. Jeg prøver  å spleise med andre der det er mulig, og gir aldri/sjelden mer enn en gave til hver mottaker.

 

reduser gaver rimelig jul

 

9. Gi av din tid. Er lommeboken ekstra slunken, eller har mottaker alt de ønsker seg? Da kan det være et fint alternativ å gi av din tid istedenfor en fysisk presang. Kanskje du kan lære bort noe du kan, eller hjelpe med en tjeneste du vet blir satt pris på. Her er det bare fantasien som setter grenser. Lefsebaking, snømåking, snekrehjelp, maleservice, barnevakt, vaskehjelp, gardinsying, middagsinvitasjon, sjauing i hagen, vaske/polere bil, etc, etc.

Hadde noen av mine venner gitt meg en liten innføring i dyrking av kjøkkenhage f eks, hadde jeg blitt sjeleglad.

Hjemmelagde ting av ressurser som finnes i naturen er et annet godt alternativ. Et glass med tørket sopp, en god ramsløkolje eller hjemmelaget blåbærsaft er fine gaver som de fleste vil bli glad  for.

rimelig jul gi tid

 

10. Handle brukt. Ligger ønskelisten egentlig utenfor ditt budsjett? Se om du finner det brukt. Her er både facebook og finn.no gull verdt. Her selges det mengder av lite og pent brukt sportsutstyr, møbler, servise, kunst, osv. Selv har vi enda ikke kjøpt et par nye ski til ungene, det har vi funnet brukt hvert år. Det finnes nesten ikke grenser for hva du kan få kjøpt brukt. Men her er folk veldig forskjellig. Noen vil nesten ikke ta i ting som er brukt, så det kan være greit å kjenne mottakeren godt slik at man har en følelse av om det vil falle i smak eller ikke. Jeg fikk en gang en brukt bok. Giveren hadde lest boken selv, og mente at den var perfekt for meg og gav den videre som en gave. Det var en utrolig hyggelig gave som jeg opplevde at det lå masse omtanke bak.

 

handle brukt

 

 

 

Til sist: Ta et aktivt verdivalg om måtehold. Ikke la deg bevisstløst forføres til å handle mer enn du har bestemt deg for. Finn den indre stemmen i deg som korrigerer deg når du tenker at det «er jo bare jul en gang i året», eller at «denne gaven viser at jeg er en bra person som er glad i mottakeren».

Vennskap og kjærlighet måles hverken i penger eller presanger.

 

Hva er dine tips for en rimelig jul?

 

 

9 thoughts on “10 tips til en rimelig jul

  1. Tilbaketråkk: cialis online pharmacy
  2. Tilbaketråkk: cialis and women
  3. Tilbaketråkk: cialis costco
  4. Tilbaketråkk: cialis ireland
  5. Tilbaketråkk: ivermectin and scabies
  6. Tilbaketråkk: cialis medication

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *