imponer gjester

Imponer gjestene uten å blakke deg

Har du lyst til å imponere kjæresten/ vennene/foreldrene dine med en middag litt utenom det vanlige, men synes det fort blir for dyrt? Da skal du prøve deg på den belgiske favoritten og klassikeren Moules Frites.

Blåskjell er fantastisk og deilig festmat. Og ikke minst billig!  Hvis du ikke er pysete av deg kan du til og med plukke de selv.  Jeg garanterer at gjestene vil bli imponert. Selv om mange forbinder skalldyr med sol og sommer, er det faktisk nå (mellom september og april) at de smaker best.

Dersom du går for selvplukkvarianten må du sjekke på matportalen.no om de er spiselige, dessverre er ikke den oppdatert hele året.

Men om du gjør som folk flest kan du handle de inn på butikken, du blir ikke ruinert. Og da er kvaliteten garantert for.

Her får du en enkel grunnoppskrift, som kan varieres i det uendelige.

billig gjester blåskjell

INGREDIENSER

Blåskjell, ca 500 g per person

Ca 1/2 løk per person

1-2 fedd hvitløk per person

1-2 ss olivenolje per person, ev smør

1/2 dl hvitvin per person 

Friske krydderurter

3-4 poteter per person

Rapsolje, el. annen nøytral olje,

Salt

Aioli

Slik gjør du

Sett ovnen på 225 grader. Skyll og vask potetene godt. Del de på langs til ønsket tykkelse på båtene og legg de på bakepapir  i langpanne. Pensle på olje og dryss over salt.

Stekes i 20-30 minutter midt i ovnen. Skru på varmluft de siste minuttene for ekstra sprø stekeskorpe.

poteter_rå

 

Mens potetene steker forbreder du blåskjellene.

Skyll og vask blåskjellene godt i rennende kaldt vann. Kast alle skjell som har åpnet seg og ikke lukker seg når du «kakker» på dem, samt skjell som er skadet.

Hakk løk og hvitløk. La det surre i olivenolje i et par minutter på lav varme. Bruk en kjele med bred bunn. Tilsett blåskjell og hvitvin, legg på lokk og la det koke opp på middels varme.  Damp i ca 5 minutter, til skjellene åpner seg. Rør om eller rist litt et par ganger for å fordele varmen underveis. Kast de skjellene som ikke åpner seg, eller som kun har en liten glipe og må åpnes med makt.

Dryss over  krydderurtene og server med pommes frites/potetbåter og aioli.

Nam..

 

Bon apetit!

billig festmat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *