Sellerirotsuppe

Suppe for den syke, svake og gjerrige.

Pøh, du har bare man flu, sa jeg til mannen min da han lå syk forrige helg.

Men det betyr ikke at man ikke kan få litt ekstra stell og omsorg. Det er lite som lindrer sår hals så godt som litt varm suppe.  Og suppe er enkelt å få i seg når man ikke har all verdens med appetitt også.

Og jommen ble jeg ikke smittet av den man fluen selv… Bare litt verre, selvsagt.

 

Denne deilige silkemyke suppen har få ingredienser og er derfor rimelig å lage. Man kan kutte potet og hvitløk om man vil spare inn enda litt mer, og man kan bytte ut 1 dl av buljongen med eplejuice om man vil flotte seg litt ekstra. Og vil man virkelig slå på stortromma kan man legge til litt strimlet kylling eller svinekjøtt som topping.  Her har jeg laget en helt enkel variant. Selv om det er oppgitt mengde i oppskriften her, er det ikke så nøye. Bruk en sellerirot med helt vanlig størrelse, og legg av litt til strimlene.

Det som er så flott med supper er at man kan lage omtrent hvilken som helst suppe over samme lesten. Lag en base med løk  og buljong. Tilsett grønnsaker, kjør en runde med stavmikser, litt fløte og voila; rykende fersk suppe. Her er det kun fantasien som settter grenser: gulrot, tomater, pastinakk, mais, poteter, purre, osv.

 

Nå har jeg prøvd meg på en Youtube-konto for å vise dere fremgangsmåten, den er ikke optimal med tanke på lysforhold, skygger, osv. Men øvelse gjør mester, ikke sant?

 

 

SELLERIROTSUPPE

  • 1 løk 
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 poteter
  • 400 sellerirot
  • 6-7 dl grønnsakbuljong (utblandet)
  • 1,5 dl matfløte (eller melk)
  • smak til med salt og nykvernet pepper
  • 100 g sellerirot i strimler
  • olje til steking
  • litt frisk persille

 

Skrell selleri og poteter og skjær den i terninger.

Skjær ca. 100 g sellerirot i fyrstikktynne strimler (til sprøstekt garnityr).

Rens løk og hvitløk og del dem i biter.

Legg grønnsakene i en ildfast form og bak dem i ovn på 180°C til alt er mørt, ca. 15-20 minutter.

Ha grønnsakene og buljongen i en kjele. Kok opp, og mos med en stavmikser.

Tilsett fløte.

Rør godt, og juster konsistensen med evt. mer buljong.

Kok opp suppen, og smak til med salt og pepper.

Selleristrimler:

Sprøstek selleristrimlene i olje i en varm panne. Dryss salt over.

Avkjøl på et kjøkkenpapir.

 

Server sellerisuppen med selleristrimler og hakket persille.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *