Serie: 50 sparetips #6 Kvitt deg med uvanen

Ja, vi har alle noen uvaner. Noen er dyrere enn andre. Noen har flere, andre har færre. Nå er vi i begynnelsen av året og mange har lovet seg selv å slutte med både det ene og det andre. Ny start, nye muligheter, osv. Og nå snakker jeg ikke om neglbiting, knekking av knoker eller slumring om morgenen. Jeg snakker om de som koster. Skjorta.

Ja, vi snakker selvsagt om røyk, snus, brus, snop, alkohol, og lista som bare fortsetter.

Det kan være mange gode grunner for å kvitte seg med slike uvaner. Helsegevinst kan jo og bør være en stor motivasjonsfaktor. Men er du som meg, som ikke heelt klarer å ta inn over seg at joda, bilringene har nok sammenheng med sjokoladen du trykket i deg før i dag, så kan det være greit å regne på hva uvanene koster deg i løpet av året. Kanskje tanken på en lykkelig sparegris kan hjelpe deg.

uvaner

 

 

Vi kan jo begynne med de åpenbare:

Røyk 

      uvaner, røyk, dyrt

En 20-pakning koster i dag 114 kr(ifølge Google). Røyker du 5 slike i uken blir det latterlige 29 640 kr i året. Det gjør vondt bare å skrive om det.

 

Snus 

uvaner, snus, dyrt

1 boks med snus koster 95 kr (igjen ifølge Google). Bruker du 5 bokser i uka blir det hele 24 700 kr i året. Det er nesten like mye som røyk.

 

Alkohol

Uvaner, alkohol, dyrt

Det kan være lett å ta seg en øl eller et glass vin om kvelden når man skal kose seg litt. Spesielt i helgene. Drikker du 4 øl i uka til 28 kr stk blir det faktisk 5824 kr i året. Og beløpet blir omtrent det samme om du drikker en flaske vin i uka til drøye hundrelappen.

 

Jeg kjenner jeg er veldig glad jeg ikke sliter med akkurat disse uvanene. Men for all del, jeg har min andel med uvaner jeg altså.

 

Sjokolade…

uvaner, sjokolade, dyrt

Her synder jeg altså langt mer enn jeg burde..

Jeg elsker sjokolade. Virkelig. Jeg leste en gang en bok om sukker og hvordan noen mennesker har anlegg for å bli avhengig  av sukker på samme måte som noen blir av narkotiske stoffer. Jeg passet rimelig godt inn i kasus der. Boken fremholdt at den eneste måten å bli kvitt suget på er å holde seg helt unna. Akkurat som alkoholikere må holde seg helt unna alkohol.

Jeg gikk noen dager og lekte med tanken om at jeg skulle kutte snop og søtsaker helt ut. Men bare tanken gjorde at jeg fikk en stor sorg inni meg. Altså, ALDRI mer spise sjokolade? Nix. Nei. Nada.

Vel, det ble jo selvsagt med tanken. Det er helt urealistisk at jeg skal kutte ut sjokolade og sukker helt. Men kutte ned på, det burde jeg.

Kan økonomi hjelpe meg i motivasjonen, kanskje?

La oss si at jeg spiser en sjokolade 3-4 ganger i uken, og at sjokoladen har en snittpris på  20 kr. Det blir 4 160 kr i året. Det er mye penger.

I helgen opprettet jeg såkalt «morsom sparing» i nettbanken min.  Det innebærer at hver gang jeg drar kortet så overføres 10 kr (selvvalgt beløp) til en egen konto. Tanken er man skal spare nesten uten at man merker det. Man kan også overføre penger til samme konto via telefon når man ønsker.

I år skal jeg prøve å overføre 20 kr hver gang jeg får lyst på sjokolade, og så får vi se om sparesiden min er sterkere enn sjokoladesiden.

Hvis jeg har noe verdighet i det hele tatt burde jeg klare å kutte ned til 1 sjokolade i uka. Og da har jeg potensiale til å spare ca 3000 kr på ett år. Men håpet er jo at sjokoladesuget forsvinner litt etterhvert. Så jeg er rimelig fornøyd om jeg klarer rundt 1500-2000 kr, gitt at jeg faktisk ikke kjøper mer enn 1 sjokolade i uka.

En hyggelig bieffekt hadde jo vært om kroppen ble litt sunnere. Det vil si jeg. Sånn, her ser dere meg til sommeren liksom:

sunn, bli kvitt uvane

 

Måtte den beste vinne..

 

Har du noen dyre uvaner og hvor mye koster de deg?

 

Bruk Din Sides sløsekalkulator til å beregne hvor mye dine uvaner koster deg. (Takk for tips fra  leser)

12 thoughts on “Serie: 50 sparetips #6 Kvitt deg med uvanen

  1. Hvor i alle dager må en betale 116 for en pakke sigg?
    Gubben i huset røyker og jeg betaler 85-100 for en pakke til han avhengig av hvor den handles inn.
    (Og nei jeg kommer _ikke_ til å få han til å slutte)

    Må pga den regnefeilen på 10-14% må jeg anta at alle regnestykkene dine har samme «slingringsmonn»

  2. Oj sjokolade,den er tricky. Lurer på om skandiabanken hsr en sånn funksjon at man sparer ekstra hver gang man drar kortet. Jeg gikk altfor mye på kaffebar ,nå har jeg kuttet til 1 gang i uken og nyter det mye mer❤️

  3. Tilbaketråkk: generic cialis 20mg
  4. Tilbaketråkk: clomid drug

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *