sykt barn regler

Sykt barn? Igjen? Her er reglene du må kunne

Når poden er syk…

Det er ikke tilfeldig at jeg skriver denne posten i dag. I dag har jeg vært hjemme med sykt barn. Igjen. Det er ikke første gang i år.

Det er ikke moro å måtte ringe sjefen og fortelle at man må være hjemme, spesielt ikke hvis det ikke er så lenge siden forrige gang.  Jeg er heldig som har en super sjef. Ikke glem at kua har vært kalv en gang, sa hun en gang jeg måtte melde forfall for n´te gang. Med to små knøtter og forkjølelsessesong og omgangssjuke som herjer støtt og stadig blir det fort noen dager i løpet av et år.

 

ringe sjefen

 

Da er det greit å vite hvilke regler som gjelder, og huske på  at dette er rettigheter som er gitt for at man skal slippe å føle på samvittigheten og lommeboken når foreldrepliktene drar en vekk fra jobben.

Vi er heldige som bor i en velferdsstat som synes det er god politikk å la foreldre ta seg av helt normale, syke barn uten å tape penger på det.

 

Rett til fri med lønn

 

Arbeidsmiljøloven § 12-9 gir rett til fri fra arbeidet i forbindelse med barns eller barnepassers sykdom til og med det året barnet fyller 12 år. Hver arbeidstaker har rett på fri med lønn inntil 10 dager hvert kalenderår hvis man har omsorg for inntil 2 barn, og 15 dager ved omsorg for 3 eller flere barn.

Det betyr at i en familie med 3 barn kan mor og far tilsammen være borte inntil 30 dager i året. Det er raust. Men som vi småbarnsforeldre vet, kan det fort bli behov for alle dagene.

Det som kan være verdt å merke seg er at vilkåret for å få rett til fri er knyttet opp mot det å ha omsorg for barn. Det innebærer at det ikke er krav om at man er biologisk forelder til barnet, og steforeldre, fosterforeldre og i noen tilfeller besteforeldre også har den samme retten. Det avgjørende er om personen har den faktiske, daglige omsorgen.

Dersom man er alene om omsorgen for barn, dobles antallet dager. En enslig forsørger har dermed krav på inntil 20 eller 30 dager permisjon, avhengig av antall barn under 12 år.

 

fri med lønn

Ved samlivsbrudd dobles dagene

 

Etter samlivsbrudd vil den som har barnet mesteparten av tiden være å regne som enslig forsørger, og følgelig ha krav på alle dagene. Man kan imidlertid overføre inntil halvparten av dagene til den andre forelderen (som har samværsrett) for å øke fleksibiliteten for hvem som er hjemme med barnet.

 

Man kan også overføre halvparten av dagene til ny ektefelle (samboer etter 12 måneder), dersom denne ikke har barn fra før og har rett på «egne dager».

Det som er viktig dersom man skal overføre samvær til den andre forelderen, eller ektefelle/samboer, er at NAV må ha skriftlig beskjed.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *