The Elf on the Shelf, en rampete alvenisse.

Et alternativ til pakkekalender

Pakkekalender-dilemma

I år prøver vi ut et nytt konsept istedetfor pakkekalender.

Jeg har hatt et ambivalent forhold til pakkekalendere i flere år. På den ene siden synes jeg det er et vulgært uttrykk for det sinnsyke forbrukssamfunnet vi lever i. På den annen side synes jeg det er koselig og fint, og så er det herlig å se hvordan ungene gleder seg til å finne ut hva som skjuler seg i dagens pakke. Jeg klarer ikke helt å bestemme meg.

O Jul med din Glede..

Jeg har prøvd flere varianter av kalender opp gjennom årene, med varierende hell. Frem til  et par år siden hadde jeg en nokså tradisjonell pakkekalender, med en blanding av smågaver, aktiviteter og eventyrlesing. I fjor prøvde jeg en variant der de fikk et nytt sangkort hver dag. Ungene er glad i å synge, og jeg tenkte at det kanskje ville falle i smak. Jeg prøver hele tiden og ikke være en av de som drar opp kjøpepresset, og tenkte at en kalender helt uten ting ville være en fin greie. Men jeg må innrømme at det var med blandede følelser jeg måtte konstatere at barna synes den var kjedelig etter bare 3 dager, når de innså at alle pakkene inneholdt det samme. Det var like før det kom tårer hos både mor og barn.  Jeg måtte kjempe så hardt med meg selv for å ikke gi etter det indre presset jeg kjente for å løpe ut og kjøpe noe som ville gjøre barna fornøyd.

Jeg tror ikke jeg er alene om å kjenne på et sterkt behov for å ikke skuffe barna mine. Et iboende ønske om å gi dem nye gleder og oppfylle drømmer. Det er lett å gå for løsninger som tilfredsstiller de umiddelbare og overflatiske behovene, men er det egentlig det vi ønsker å gjøre?

Den gikk faktisk over. Skuffelsen. Etterhvert aksepterte barna at det var sånn kalenderen ble i år og de synes det var greit. Men de synes ikke det var veldig spennende, så ærlig får man vel være. Og det fristet ikke til gjentakelse i år.

The Elf on The Shelf

I fjor fortalte en venninne meg om et konsept kjent som «The Elf on the Shelf». Det går ut på at en alv, en av nissens hjelpere, flytter inn i dagene frem mot jul. Alven er skikkelig rampete, og man vet aldri hvilke pek han finner på.

Jeg falt for konseptet umiddelbart, og i år har jeg tenkt å prøve det ut. I kveld har jeg og yngstemann laget et fint lite hus som alven skal få bo i mens han er her.  Det var en koselig aktivitet å gjøre sammen, og det er fantastisk å se hvor kreative barna kan være. Alven fikk sin egen diskokule i taket, her skulle det ikke spares på noe for gjesten.

Kom desember

Nå har barna lagt seg, og er kjempespent på hva slags nisse som skal komme hit. Alven har allerede flyttet inn, og har lagt seg i den myke sengen for å sove. Jeg er spent på barnas reaksjon når de ser ham i morgen. Jeg går for suksess!

Alven har jeg kjøpt billig på Finn.no, men hvilken som helst nisse gjør nytten her. Jeg er spent på om jeg klarer å følge opp med nye pek hver dag. Heldigvis er mannen også engasjert, og han har allerede laget en liten liste over sprell som kan komme. Nå venter vi bare på desember.

fullsizerender

 

Hvilke kalendertradisjoner fører du videre?