Jan Bolmeson og jeg.

Tommel opp for Balansekonomi og Jan Bolmeson!

                                 Reklame

Siden jeg fikk kurset av Balansekonomi er dette å anse som reklame. Og jeg kommer til å skryte hemningsløst, så hold dere fast!

I helgen var jeg og Lise bak bloggen Pengesnakk.no på tur til Göteborg på arrangementet Kickoff til et rikere liv med Balansekonomi og Jan Bolmeson (mannen bak bloggen Rikatilsammans). Tenk så  moro at det var ei som var like interessert i økonomi som jeg som vant Give-Awayen.

Jeg var litt nervøs før jeg reiste for hva jeg hadde forpliktet meg til ved å blogge om seminaret i etterkant. Men Sandra Ipsen hos Balansekonomi var tydelig på at jeg måtte skrive en ærlig tilbakemelding uansett hva jeg synes om kurset. Det var en betryggende følelse, men likevel er vi nå ofte en gang satt sammen slik at vi ønsker å gi noe tilbake når man får noe av andre, så da var jeg litt nervøs likevel.

Jan Bolmeson, Sveriges største økonomiblogger

Heldigvis kunne jeg legge fra meg den nervøsiteten nesten umiddelbart da jeg Jan Bolmeson satte i gang å prate. Jeg skjønner jo hvorfor han er blitt en økonomisk superstar i Sverige. Han var rett og slett råbra! Så inspirerende!  Han holdt det gående over 8 timer fra klokken 09.00 til over kl. 17.00 og var like engasjerende hele veien.

Etter å ha holdt på med dette siden 2009 kunne man jo tenke seg at han ble lei. Han er utdannet sivilingeniør innen teknisk fysikk, så jeg må jo innrømme at jeg hadde noen tanker om at det muligens kunne bli litt tørt. Alle fordommer ble gjort til skamme. Han var både vittig, dyktig og underholdende. Selv om jeg anser meg selv som relativt kunnskapsrik på området han snakket om, fikk jeg likevel så mye ny innsikt. Både om meg selv, og på måten å tenke om økonomi. Om min egen økonomi. Og jeg fikk mot til å begynne å drømme drømmer jeg ikke har kjent på på lenge.

 

Balansekonomi Jan Bolmeson
Jan Bolmeson hadde forsamlingen i sin hule hånd.

Balanse i livet

En av de tingene jeg likte best med filosofien til Balansekonomi er at de er opptatt av at man skal ha balanse i livet. Og at rikdom ikke bare måles i penger. Jeg liker å tenke at jeg ikke er så opptatt av å bli rik på penger, men det er jo ikke til å stikke under en stol at noen drømmer koster mer enn andre, slik at man ofte ender opp med å drømme om litt mer penger likevel.

Men hva er det egentlig som er viktig for meg og hva drømmer jeg om?

Jeg elsker å skrive, og jeg elsker å være sammen med familie og venner. Holde middagsselskaper, diskutere verdensproblemer og lokale problemer. Jeg elsker å gi andre råd om privatøkonomi, og jeg elsker å formidle verdier om en sunn økonomi og et fornuftig forhold til penger.

Rikdomshjulet

Vi fikk skrive- og summeoppgaver underveis, og den ene var at vil skulle fylle ut vårt eget rikdomshjul basert på en rekke parametre vil ble spurt om. Idealet er at rikdomshjulet skal være «rundt», da er det balanse i forholdet mellom tid penger og energi.

Vel…

Rikdomshjul
Rikdomshjulet mitt. Ikke akkurat i balanse.

Det positive er at jeg faktisk er mest fornøyd med pengesituasjonen. Det føles ikke akkurat sånn når man peser i hamsterhjulet sitt for å skrape sammen penger til oppussing, bil, ferier, etc.

Det som ble tydelig for meg, og som jeg egentlig har kjent på lenge, er at det skorter desto mer på energi og tid. Generelt scorer jeg jo ikke høyt på noen av områdene.  Jeg har tenkt at det er fordi jeg har relativt små barn enda, og at sånn er det for alle i denne fasen i livet, og det er bare å akseptere.

 

Rikdomshjul

 

Men trenger det egentlig å være sånn?

Når man først har tegnet rikdomshjulet sitt, blir jo selvfølgelig oppfølgingsspørsmålet hva kan man gjøre for å få det i balanse?  Og har man først spurt seg det, følges det av en pliktfølelse for å gjøre noe med det.

For meg ble det åpenbart at jeg kanskje bør bruke noe penger på å skaffe meg både mer tid og energi.

Sett pengene i arbeid

En viktig del av seminaret handlet om hvordan du kan sette pengene i arbeid for deg. Det var faktisk Jan Bolmeson som inspirerte meg til å skrive å om pengemaskin i et av mine mest populære innlegg. Jeg følger jo også denne strategien selv og har faktisk klart å spare en del penger på  den måten.

Et ledd i dette er å lage sin egen mekaniske plan, slik at man slipper å tenke, og at inntjeningen skjer av seg selv. En pengemaskin må ikke forstyrres mens den arbeider, da taper man penger.

«Den største risiskoen mot dine penger er deg selv.»  

                                                                                                                                                                       Jan Bolmeson

Så hvordan skal man få penger til å putte i denne pengemaskinen?

Det åpenbare er selvsagt å bruke mindre penger enn man tjener. Men hva om man kan tjene penger på noe man synes er så morsomt, at man hadde gjort det selv om man ikke fikk penger for det?

Da er det det Balansekonomi omtaler som  talentplanen kommer på banen. Hva er dine styrker, og hva er du drømmer om å gjøre?

Og ikke minst,  hvordan kan du tjene penger på det?

Ingen ideer er for dumme. Altså, folk tjener seg styrtrike på å filme seg selv mens de spiller TV-spill, så her er det bare å utfolde seg.

Sum summarum, er jeg knallfornøyd med å ha deltatt og jeg føler at jeg fikk en energi-boost av å være der. Å prioritere meg selv på den måten, er ikke nødvendigvis hverdagskost for meg. Det var virkelig verdt turen og jeg anbefaler det til alle som vil få inspirasjon og nye tanker om egen økonomi. Jeg ble veldig begeistret,  og jeg fikk lyst til å gå videre på det ukentlige kurset som heter «Du og din økonomi». Dessverre har de ikke det i Norge.

Hint: Balansekonomi, hvis dere vil utvide til Norge, vet dere hvor dere finner meg!

Gøteborg er forresten en fantastisk koselig by, så hvorfor ikke la neste weekendtur gå østove? Kick-off arrangementet er tilgjengelig i flere svenske byer, så her er det bare å velge. Prisen er litt stiv, 3800 SEK, men det kan bli de mest vel anvendte tusenlappene du bruker på lenge.

 

Kick off rikere liv
Kick off-selfie må til. Såpass må det være.
Søkeord: Balansekonomi Jan Bolmeson Kickoff til et rikere liv

6 thoughts on “Tommel opp for Balansekonomi og Jan Bolmeson!

  1. Tilbaketråkk: sildenafil 100 mg tablets

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *